De meeste hartige taarten zijn vrij calorierijk door het deeg, de eieren en de room die er in verwerkt zit en bevatten daardoor niet altijd veel groente. En het moet vaak best lang in de oven. En jij maar honger hebben in de tussentijd…En misschien ga je dan wel snacken, om alvast iets in je maag te hebben. Waardoor je uiteindelijk te veel eet want, ja, die hartige taart is ook zo lekker! Het recept voor deze preitaart is supersimpel, laag in calorieën – ten opzichte van andere harige taarten -en een stuk sneller klaar. Wil je wat meer kleur op je bord, of nog meer groente? Voeg dan een paprika toe, of wortel of courgette…Hoe meer groente hoe beter!

WAT HEB JE NODIG (voor 4 porties, hoofdgerecht)

  • 1,2 kilo prei
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram (extra) mager rundergehakt
  • 125 gram magere spekblokjes
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 theelepels kerrie
  • peper en zout
  • Scheutje olijfolie

BEREIDINGSWIJZE (35-40 min, inclusief oventijd)

  1. Verwarm de oven op 200-225 graden (zie de verpakking van het bladerdeeg en afhankelijk van het soort oven) en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  2. Vet een (vierkante) ovenschaal in met een beetje olie.
  3. Pel de ui en snipper hem fijn. Pel de knoflook en snijd deze heel fijn of gebruik een knoflookpers.
  4. Snijd de onderkant van de prei, net als de taaie bovenstukken. Het groen kun je ook prima gebruiken, zonde om dat weg te doen! Haal het buitenste blad er af en snij de stelen in de lengte doormidden. Was het zand er goed uit, schud het vocht er af en snijd de prei klein.
  5. Doe een klein beetje olie in een hapjespan en voeg, zodra de olie goed warm is, de ui en de knoflook toe. Zodra de ui glazig wordt, voeg je het gehakt toe, bak het gehakt rul en voeg 1 theelepel kerrie en wat peper toe.
  6. Bak ondertussen in een koekenpan de spekjes uit, zonder dat je boter of olie toevoegt. Bedek een schaaltje of bord met keukenpapier. Zodra de spekjes uitgebakken zijn, schep je ze, zoveel mogelijk zonder het bakvet, in het schaaltje. Het bakpapier zuigt het vet op.
  7. Schep het gehakt, zodra het gaar is, in een schaal en zet dit apart. Het bakvet laat je in de pan;
  8. Voeg de prei toe in de hapjespan en bak al roerend een beetje gaar. In ieder geval tot de prei wat slinkt. Voeg de overige 3 theelepels kerrie en peper en eventueel wat zout (de spekjes smaken ook zout) naar smaak toe en schep goed door. Voeg de spekjes toe en schep nogmaals goed door.
  9. Doe de prei in een vergiet, zodat eventueel overtollig bakvocht er uit kan. Zodra de prei goed is uitgelekt, schep je de prei in de ovenschaal.
  10. Verdeel het gehakt er over en dek af met de plakjes bladerdeeg;
  11. Bak de preitaart in 20-25 minuten in de oven.