Met de feestdagen weer voor de deur ontkom je bijna niet aan het seizoensgebonden zoet. Pepernoten, schuimpjes, banketstaven en straks ook de kerstkransjes en oliebollen. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik vind het ieder jaar weer een uitdaging deze ‘zoetstroom’ in goede banen te leiden. Het lekkers stroomt bij velen via diverse kanalen (lees: supermarktpromoties, op het (tank)station, kinderfeestjes, sportclubs, opa’s en oma’s en ga zo maar door) gemakkelijk je huis binnen. Voor je het weet zit je nog maanden pepernoten te knagen en ga je geleidelijk en ongemerkt over van die pepernoten naar de paaseitjes tot ergens ver na Pasen. Weggooien is immers zonde, toch?

Of het nu om Sint, Kerst of Pasen gaat. Of eigenlijk om feestjes in het algemeen. We worden omringd door veel en lekker eten en hebben de collectieve neiging er te veel van in huis te halen. Je wil immers niet het risico lopen dat je te weinig hebt, of dat je niet voor iedereen wat hebt wat ze lekker vinden. Ga voor jezelf maar eens na wanneer je voor het laatst zat met de overblijfselen van een feestje of etentje. En nu de hamvraag: ‘Wat doe je daar dan mee?’ Gooi je het weg, geef je het weg of eet je het zelf op? En maak je jezelf daarmee niet tot een veredelde prullenbak?

Weggooien of opeten?

Natuurlijk hoef je van mij geen eten weg te gooien. We gooien met elkaar per jaar al zo’n 120 kilo1 eten per huishouden in de prullenbak. Maar om nu alles onder het mom van ‘weggooien is zonde’ zelf op te eten… Daar wil ik je bij stil laten staan. Wat zegt dat over jou en hoe je met jezelf omgaat?

Waarom eet jij?

Hoe vaak eet je omdat je echt zin hebt in het te eten product? En hoe vaak gebeurt het je dat je eet omdat …

  • er restjes op moeten (van wie moet dat?),
  • je iets krijgt aangeboden en niet kan weigeren (vind je zelf),
  • het een feestdag is en het er nu eenmaal bij hoort te eten (denk je zelf)

Dat noem ik gekscherend ‘prullenbakgedrag’.

Je hebt altijd een keuze!

Ik daag je uit om deze feestdagen stil te staan bij jezelf en jouw behoeften. Vraag je bij iedere voorbijkomende verleiding af waarom je het zou eten. Heb je echt zin in het aangeboden product? Geniet er dan bewust van. En stop als je trek of smaakbehoefte is bevredigd. Eet je om andere redenen, sta dan eens stil bij jouw argumenten waarmee je het eten voor jezelf rechtvaardigt. Dus waarom duw je die amandelstaaf naar binnen? Kies bewust, eet bewust en stop ‘prullenbakgedrag’. En kun je hier niet op eigen houtje een verandering in brengen? Schaam je dan niet, maar neem contact met mij op. Ik ga je hierbij helpen in 1-op-1 gesprekken.

1Factsheet ‘Feiten en cijfers over verspillen van voedsel door consumenten, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mei 2010

Bron: BGN