Het nieuwe jaar is reeds begonnen en dat betekent voor veel mensen om de voornemens die ze in december hebben gemaakt uit te gaan voeren. Of in ieder geval een begin te maken: stoppen met roken, 10 kilo afvallen, vaker (of überhaupt) gaan sporten, niet meer snoepen. Maar wie kent het niet: je begint vol goede moed maar na een paar weken besef je je ineens dat het allemaal niet meer zo belangrijk is of dat je eigenlijk niet eens een serieuze poging hebt gedaan. En dan denk je: laat ook maar…

Dat die voornemens niet slagen is vaak omdat de meeste voornemens weinig concreet zijn en dat mensen niet goed bedenken hoe ze dit nu eens zullen aanpakken. Hoe ga je die 10 kilo afvallen? Wanneer wil je dit bereikt hebben? Wanneer stop je met roken? Wat is vaker sporten? En weet je zeker dat je dat volhoudt, niet meer snoepen? Als je dit alles niet goed hebt doordacht, dan is je voornemen erg moeilijk vol te houden. Maar is het wel een voornemen, of is het een doel? 10 kilo afvallen bijvoorbeeld is een doel, geen voornemen. Je eet- en beweeggedrag aanpassen om die 10 kilo af te vallen: dàt is een voornemen.

Om je doel te bereiken, kun je veel hebben aan een voornemen. Of specifieker gezegd: een plan en het daarbij behorende stappenplan en actie.

De eerste stap die je kunt zetten, is je doel uitspreken naar anderen. Zij kunnen je helpen je doel te bereiken. Dit kan je partner, beste vriend(in), collega of moeder zijn, maar denk ook eens aan een ‘vreemde’ zoals een coach of gewichtsconsulente.
Vervolgens: schrijf je doel op en zorg ervoor dat je het vaak tegenkomt, om je er aan te herinneren dat je met dat doel bezig bent. Plak het op de koelkast, de spiegel in de badkamer, of op een andere plek waar je vaak komt. Of plak een digitale notitie op het startscherm van je computer of telefoon. Schrijf er ook bij wanneer je dit doel wilt bereiken, dat maakt nog weer concreter. Die 10 kilo eraf: wanneer wil je dat bereikt hebben? Over een half jaar (maak het nog concreter, noteer een datum!)? In december? Maak dit voor jezelf duidelijk, dan heb je een deadline. En maak een stappenplan, breek het in kleine stukjes. Zo blijft het behapbaar. Wanneer wil je de eerste 2 kilo eraf hebben, wanneer 5 kilo, etc.
Als laatste: de actie. Hoe ga je je doel bereiken? Elke week 2 keer naar de sportschool, minimaal 1 keer per week op de fiets naar het werk, alleen in het weekend een glaasje wijn, etc.. Duidelijke, meetbare acties. Tip van een klant van mij: ze schrijft elke dag op wat ze die dag wel en niet (die alcohol..) wil doen en vinkt het af als ze het heeft gedaan. Dit helpt haar niet alleen haar doel te bereiken maar geeft ook inzicht in welke acties wel en niet altijd lukken. De acties die niet lukken, neemt ze eens per 2 weken extra onder de loep en kijkt wat ze kan doen om ze wel te laten lukken. Hierbij schaaft ze waar nodig haar actieplan wat bij.

En bedenk ook: het duurt minstens 6 weken voordat een verandering in leefstijl een gewoonte wordt, maar na 2 of 3 weken streng diëten en/of intensief sporten krijgen we het vaak zwaar en vervallen we meestal al weer snel in oude gewoontes. Er komt van alles tussendoor en dat krijgt onbewust vaak steeds meer prioriteit dan dat strenge dieet of dat intensieve sporten. Dus ook daarom mijn tip: schrijf het op en maak het behapbaar, in realistische en kleine stappen.

Mocht het toch niet alleen lukken? Treur niet, je bent niet de enige. Veel mensen hebben baat bij iemand die hen begeleidt en coacht door moeilijke momenten. Om je doelen op het gebied van gewicht, gezondheid en sportiviteit te verwezenlijken, kan ik je als gewichtsconsulente helpen. Want soms hebben we allemaal dat steuntje in de rug of die stok achter de deur nodig. Dus schroom niet om de stap te maken om mijn hulp in te schakelen. Samen gaan we concrete doelen stellen èn waarmaken!