Voorkom decemberkilo’s

Voorkom decemberkilo’s

Met de jaarwisseling in het vooruitzicht en de eindejaarsborrels op komst liggen de momenten waarop je ongemerkt te veel eet weer op de loer. En laten we drank ook niet vergeten. Een paar glazen alcohol helpt je zo aan een berg extra calorieën, maar dat niet alleen. Alcohol zorgt er ook voor dat je wat ontremd raakt en dan eet je gemakkelijk meer dan je normaal gesproken zou doen. Als dat een keer gebeurt is dat natuurlijk helemaal geen drama. Eén avondje uit de band springen maakt je immers niet dik. Het gaat om herhaaldelijke gewoontes, waarbij je meer eet en drinkt dan je verbruikt.

Hoeveel feestjes staan er in jouw agenda de komende tijd?

Tegenwoordig vieren we steeds vaker en uitgebreider feestjes. Of dat nu gaat om Sinterklaas, Kerstmis of Oud & Nieuw. Ga voor jezelf maar eens na hoe vaak er de komende tijd een feestje of activiteit in je agenda staat. En als je je op al deze gelegenheden onder het genot van een drankje een beetje laat gaan zal het je niet verbazen dat je ongemerkt wat extra kilo’s verzamelt. Dat kan anders!

Inventariseer je risicomomenten…

Welke feestjes, borrels en etentjes staan er de komende maand in je agenda? Maak een lijstje van momenten waarop het risico van overeten en te veel drinken op de loer ligt.

… bepaal je mogelijkheden…

Als je van te voren nadenkt over je mogelijkheden in deze situaties is het risico dat je je laat meesleuren in het moment minder groot. Met andere woorden: Neem zelf de regie. Ga je uit eten of is er sprake van een buffet? Op welke wijze kan je zelf sturen in wat je wel of niet eet en drinkt? Kies bijvoorbeeld twee voorgerechten in plaats van een voor- en een hoofdgerecht. Uitgenodigd bij mensen thuis? Kijk of het mogelijk is dat je zelf opschept, dan bepaal jij de portiegrootte. Heb je een buffet? Helemaal fijn, want daar kun je zelf kiezen. En ook qua drank zijn er vele mogelijkheden om de boel een beetje binnen de perken te houden. Wissel wijn af met water of spreek met jezelf af dat je één drankje kiest en doe hier de hele avond mee. Welke mogelijkheden heb je en pas je toe?

… en pak je normale ritme weer op.

Etentje achter de rug? Pak zo gauw mogelijk je normale ritme weer op. Of las een balansdag in, waarbij je een dagje extra gezond eet en je tussendoortjes beperkt.  

En vraag je zelf dus af:

Laat jij je leiden door de situatie, of door jezelf? Aan jou de keuze! En vergeet vooral niet met elkaar te genieten van het samenzijn, want dat is pas echt ‘Lekker belangrijk!’.

Bron: BGN