waarom kersen zo gezond zijn

Het is weer kersentijd! In mei of juni liggen de eerste kersen in de winkel. In de zomertijd zijn ze helemaal volop te verkrijgen bij kersentelers, op de markt en in de supermarkt. Ben jij ook zo dol op kersen? Sla ze snel in want goed nieuws: ze zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond!

Kersen zijn echte vitaminebommetjes want ze zijn rijk aan vitamine A en bevatten veel vitamine C. Ook zit er veel van het mineraal kalium in kersen. Dit mineraal werkt bloeddrukverlagend en beschermt tegen hartritmestoornissen. Ook zorgt kalium er – samen met natrium – voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Daarnaast bevatten kersen ook bètacaroteen. Dit is een provitamine A en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Hierdoor is het belangrijk voor de weerstand en het gezichtsvermogen, maar draagt het ook bij aan gezonde botten, tanden en huid en de groei.

Ook als je wilt afvallen, kun je met een gerust hart een schaaltje kersen eten. Vaak wordt gedacht dat je dik wordt van fruit, maar kersen bevatten weinig calorieën. Een bakje met 200 gram kersen (da’s dus 2 porties fruit!) bevat zo’n 108 kilocalorieën. Een zeer verantwoord tussendoortje dus!

Kersen zijn een zomerfruit. Vaak zijn ze al in juni verkrijgbaar, maar in juli en augustus zijn ze echt op hun lekkerst. Voor de smaak kun je ze het beste onafgedekt bewaren op een koele plaats. Ze zijn dan zo’n één tot twee dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze wat langer bewaren, ongeveer drie tot vijf dagen.

Was kersen altijd goed onder stromend water voordat je ze eet. Net als op al het fruit kunnen er schadelijke bacteriën of virussen op kersen voorkomen.

Eet de kersen op zonder pit, slik ze dus niet door. Niet omdat er anders een kersenboom in je maag gaat groeien maar omdat in de pitten van kersen blauwzuur kan voorkomen, oftewel cyanide. Deze giftige stof komt vrij als je een pit fijnkauwt of vermaalt. Maar mocht het een keer per ongeluk gebeuren, dan kan dat niet gelijk kwaad. Voor het maken van jam, compote of gebak moet je ook de kersen eerst even ontpitten, om dezelfde reden.

Bron: Gezondheidsnet