De extra koopavond is een avond waarop je vlak voor sinterklaas of kerst je laatste inkopen kan doen. De avond waarop je voor de 5e keer gaat kijken of je nog iets leuks voor je schoonmoeder kan vinden, maar het toch niet vindt, want ze heeft alle prulletjes van de Action al. Eigenlijk best een raar fenomeen, die extra koopavond. De illusie wordt gewekt alsof je anders onvoldoende tijd zou hebben voor al je inkopen. 

Veel mensen ervaren de periode rondom sinterklaas en kerst als een hectische tijd. Het begint al met de klok verzetten. Daar moeten sommige mensen weken van bijkomen.Tijdens de discussies over slaaptekort en of die klok niet gewoon op winter- of zomertijd kan blijven staan, wordt in de winkels alles opgetuigd voor de naderende feestdagen.

De stress begint….

Zelf ben je nog helemaal niet bezig met je kerstmenu. Eerst de sinterklaasinkopen maar eens regelen en surprises knutselen met de kinderen voor op school of thuis. Met zorg zoek je voor iedereen cadeaus uit en zorg je dat alle pakjes eerlijk zijn verdeeld en niemand te kort heeft. Tot zover gaat het hartstikke goed en heb je alles onder controle. Net als je denkt dat je alles voor elkaar hebt is daar de extra koopavond!

De extra koopavond

Je telt alle pakjes na en overweegt of er niet toch iets geruild moet worden of nog iets bij moet komen. Het kerstmenu begint nu ook te dringen. Tussen alle bedrijven door, gooi je de gerechten voor kerst alvast in de groepsapp en spreek je af op eerste, tweede of tegenwoordig (met alle gescheiden ouders) ook op derde kerstdag. Een stemmetje in je achterhoofd zegt je dat je niks meer nodig hebt en dat je het zo prima voor elkaar hebt!

Laat je niet verleiden

Toch laat je je verleiden en ga je naar die extra koopavond. Je weet maar nooit wat je nog tegenkomt. Hartstikke druk! Nergens plek voor je auto en je slentert in principe zonder missie rond, om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat dit niet een heel strak plan was, want je had alles al. Wat zou het heerlijk zijn geweest om deze avond met een maskertje op de bank naar je favoriete serie te kijken. Even dat momentje rust te pakken in deze hectische periode. Genieten van het feit dat je alles prima voor elkaar hebt en weten dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn. Nee, dat stemmetje in je achterhoofd was zo gek nog niet.

Bron: BGN