December komt er aan en om ons heen zijn de voorbereidingen voor de feestdagen in volle gang zijn. De kerstshows in tuincentra draaien op volle toeren, de winkelstraten zijn voorzien van feestverlichting en binnenkort verschijnen de kerstmenu’s en bijbehorende ingrediënten in de supermarkten. Ons gedrag wordt onbewust gestuurd door de reclameboodschappen en marketingcampagnes van bedrijven. Zij wakkeren het verlangen bij ons aan naar een feestelijk versierd huis volgens de laatste trends en weten al lang wat we gaan eten nog voordat we de boodschappen hebben gedaan. Ze creëren beelden over hoe de feestdagen zouden moeten zijn en wij laten ons vaak meesleuren in de gekte om aan al deze ‘opgelegde’ verwachtingen te voldoen.

Verlang je er ook naar de feestdagen dit jaar wat meer ontspannen tegemoet te treden? Je minder te laten beïnvloeden door alles en iedereen om je heen en je eigen plan te trekken? Dat kan! Met deze vier ingrediënten kun jij de regie over je eigen feestdagen houden.

1. Maak een plan

Hoe zien jouw ideale feestdagen eruit? Wat zou je doen als alles mogelijk was en je met niemand rekening hoefde te houden? En hoeveel verschilt dat ideaalplaatje van jouw jaarlijkse werkelijkheid? Wat houd je tegen om dit jaar je droom en de werkelijkheid iets dichter bij elkaar te brengen? Door nu vast na te denken over de invulling van je feestdagen en daarin keuzes te maken, voorkom je dat jij je straks weer laat leiden door wensen van anderen en alle ‘boodschappen’ over hoe het hoort te gaan. Bepaal nu vast hoe jij de zaken dit jaar wilt regelen. En zet die eerste stap in de richting van jouw ideale feestdagen.

2. Hou het simpel

Een deel van de druk rondom de feestdagen ontstaat door de enorme hoeveelheid mogelijkheden die je krijgt voorgeschoteld. Bij alleen de aankleding van de kersttafel kun je al vele keuzes maken in kleur en patroon van bijvoorbeeld tafelkleed en servetten en allerlei andere aankleding. En dan ben je nog niet eens bij het menu aan gekomen. Ga je dit jaar voor traditioneel of vernieuwend? Vega, vis, gevogelte of toch wild? Hoeveel gangen serveer je en schenk je bij iedere gang een bijpassend drankje?

Waarom maken we het onszelf ieder jaar weer zo moeilijk? Wat is er mis met een recept dat je al eerder hebt gekookt en toen een succes bleek te zijn? Moet een kerstmenu per definitie uitgebreid zijn om speciaal te zijn? Kun je de feesttafel ook aankleden met decoratiematerialen die je al in huis hebt? Laat je niet gek maken en hou het simpel. Doe waar jij je goed bij voelt en wat geen onnodige stress bij je oplevert.

3. Focus op samenzijn

Ooit in je eentje een feestje gevierd? Nee? Dat dacht ik al. De waarde van feestvieren zit hem vooral in het samenzijn. Het delen in de vreugde geeft de extra glans. Als je de komende feestdagen op deze manier benadert zal je zien dat het helemaal niet zo belangrijk is dat je het perfecte feestmaal serveert. Het met elkaar kunnen genieten van een fijne maaltijd, gesprekken voeren met aandacht voor elkaar, met elkaar lachen en met elkaar delen, dat is wat er werkelijk toe doet.
En samenzijn betekent ook samen doen. Dus laat iedereen een deel van het menu maken, zodat je niet alles alleen hoeft te doen in de keuken en jij ook samen met de rest van het gezelschap kan feestvieren.

4. Voeg waarde toe

Bijzondere feestdagen creëren doe je door waarde toe te voegen. En dan bedoel ik niet waarde in de zin van geld, duur eten of grote cadeaus. Waarde toevoegen zit hem vooral in het schenken van persoonlijke aandacht aan je gasten, de tijd nemen voor je kinderen, iets te doen waarvan anderen blij worden en daarmee dus ook jij zelf. Het gaat niet over het perfecte plaatje, de perfecte outfit of het perfecte kerstmenu. Maar over de boom optuigen met je kinderen en hem vol laten hangen met zelfgemaakte kerstversieringen, over het kerstdiner eten bij alleen kaarslicht of over een persoonlijke boodschap die klaar ligt op het bord van je gasten.

Bepaal voor jezelf eens welke ‘ingrediënten’ de feestdagen voor jou tot een succes maken. Dan kun je bij alle keuzes die in deze periode op je af komen jezelf de vraag stellen of ze daaraan bijdragen.

Bron: BGN