mocktail feestdagen ZóGezond

Het einde van het jaar vieren we vaak met veel eten en vaak ook veel drank. Wijn bij het kerstdiner, Champagne op oudjaarsavond én op nieuwjaarsborrels, cocktails op feestjes. En elk ander feestje de rest van het jaar wordt ook vaak vergezeld door meerdere alcoholische versnaperingen. Dat wringt alleen een beetje met het advies van de Gezondheidsraad: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.” Maar een beetje alcohol drinken is toch gezond? En wat heb je dan aan een alcoholvrije cocktail?

In zekere zin klopt het dat een beetje alcohol gezond is. Matig alcoholgebruik kàn de kans op bepaalde chronische ziekten verkleinen. Maar dat mogelijke voordeel weegt niet op tegen de nadelen van alcohol voor de algehele gezondheid. Meer dan één glas per dag drinken geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. Ook kan alcohol je minder vruchtbaar maken, dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Dus tja….

Nadelen

Menigeen die wel eens goed gedronken heeft, weet ook dat alcohol je remmingen wegneemt. Zo ook de remmingen op het gebied van eten. Die schaal bitterballen lijkt ineens je naam te roepen! Niet handig als je op je gewicht let. Maar alcohol levert zelf ook aardig wat kilocalorieën. Wist je dat één gram alcohol 7 kilocalorieën levert, méér dan koolhydraten (4 kcal per gram) en eiwitten (ook 4 kcal per gram)? Een glas rode wijn komt daarmee op zo’n 80-85 kcal, een biertje op 110 kcal. Denk je dat je met een klein glaasje likeur beter zit? Nope, ook dat is niet het geval: een likeurtje of glaasje whisky komt op 85 kcal.

Alcoholvrij kiezen

Laten we wel wezen: met elk drankje kun je een gezellige avond hebben, alcohol of niet. Maar een vrolijk, bruisend en gekleurd drankje ziet er gewoon leuk uit en is een mooi onderdeel van een fraai gedekte tafel. Non-alcoholische cocktails, ‘mocktails’ of virgin cocktails zijn mixdrankjes waarbij je de alcohol weglaat of vervangt door iets zonder alcohol. Giet het in een feestelijk glas, rietje of parapluutje erbij en iedereen: jong, oud, zwanger, BOB kan gezellig meedrinken.

Is alcoholvrij altijd gezond?

Dat ligt eraan waarmee je de alcohol vervangt en wat er verder in de cocktail zit. Neem de ‘Moscow Mule’, een cocktail met wodka, ginger beer*, munt en ijs. Je kunt hier de wodka weglaten en een beetje limoensap toevoegen voor een virgin variant. Dan drink je eigenlijk gewoon een suikerhoudende softdrink met wat extra sap. Gezond? Mwah. Gezonder dan met alcohol? Jazeker, en minder calorieën ook! En voor een keer moet het kunnen toch? Maar bedenk dus wel dat alcoholvrije cocktail zeker niet calorie-arm is en juist wel een suikerbommetje.

* in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zit er geen alcohol in ginger beer.

Bron: BGN