Het einde van het jaar is in zicht en dan maken we vaak de balans op. Wat heb ik bereikt en wat wil ik nog bereiken? Vaak willen we afvallen, gezonder leven, bewuster eten en meer bewegen. Maar dat valt niet mee in een tijd die draait om feestvieren en eten.

Neem nu het sinterklaasfeest. De pepernoten en chocolaatjes liggen al maanden in de schappen. Hoe ga je om met al dit lekkers? Pepernoten, chocoladeletters, marsepein, taaitaai, gevulde speculaas, schuimpjes, banketstaven…. En veel gezinnen zitten met Sinterklaas met zijn allen rondom de gourmet. Denk bij jezelf, wat is belangrijk voor mij? Wil je kunnen genieten van het lekkers en de gezelligheid? Of gaan alle remmen los en hoop je aan het einde van de maand dat de schade mee valt?

Met deze 5 tips zorg je dat het heerlijk avondje ook echt genieten wordt.

Tip 1: Pepernotengekte

Sinterklaas komt half november aan in Nederland en zijn bakkerspieten hebben al maanden eerder al het lekkers bij de winkels bezorgd. Maar eigenlijk vieren we het grote feest pas op 5 december. Is het dan nodig om elke dag pepernoten en marsepein te eten? Nee toch? Waarom hebben we dan wel weken lang die pot met kruidnootjes op tafel staan? Een leuk Nederlands gezegde: “Je moet de kat niet op het spek binden”.  Maar waarom doen we dit bij onszelf dan wel? Weken van te voren halen we al dat lekkers in huis, en voor wie? De visite? Wees eerlijk, meestal ben jij degene die al het lekkers voor de visite is geweest op eet, toch?

Haal pas wat lekkers op de dag dat je het ook echt gaat vieren. En kies dan voor iets wat jij het aller-, allerlekkerste vindt. En geniet er dan met volle teugen van. Oja, bonus: vaak is al dat Sintsnoep op de dag zelf in de uitverkoop, dus lekker goedkoop! (maar…laat je dan niet verleiden tot meer kopen dan dat ene zakje….)

Tip 2: Gourmetten

Het heerlijk avondje is gekomen, en dat betekent gezelligheid met de familie. Daar hoort in veel gezinnen de gourmet bij. Maar een valkuil bij het gourmetten is de overdaad aan vlees en bijgerechten zoals stokbrood met kruidenboter. Kies daarom voor een gezonde gourmet. Neem mager vlees, lekker veel groenten en gezonde bijgerechten. Neem magere sausjes, niet te veel vet en natuurlijk niet te veel alcohol. Geniet van het eten en stop zodra je vol zit. En is dat brood nou echt nodig? Zet het in ieder geval aan de andere kant van de tafel, waar jij er niet bij kan. Zo verminder je de kans tot eindeloos van dat brood eten tot je vlees in het pannetje gaar is. Zet de rauwkost dan juist wel bij jou in de buurt! Vul je pannetje pas weer met iets nieuws als je je vorige hapje op hebt. Zo ben je vaak eerder verzadigd en heb je minder kans dat je je overeet.

Tip 3: Lekkere snacks

Gezellig op de bank met een kop thee en een bakje pepernoten. Maar dat bakje blijft meestal niet bij dat ene bakje. Een tip: combineer dat bakje pepernoten met wat gezonds. Zet naast het snoepgoed ook een bakje komkommer, tomaatjes of lekker vers fruit op tafel. Zo geef je jezelf een keuze en eet je waarschijnlijk minder van de pepernoten.

Tip 4: Zet je beste schoentje voor

Leuk al die sportschoentjes bij de haard, maar dat is natuurlijk geen excuus om niet dagelijks toch te bewegen. Omdat je deze maand wellicht toch iets meer snoept (ondanks bovenstaande tips), is het verstandig om ook elke dag minimaal 30 minuten goed te bewegen. Blijf in je sportroutine, en maak bijvoorbeeld een heerlijke wandeling in het bos, of zoek met de kinderen kastanjes voor het paard van sinterklaas.

Tip 5: Neem kleinere porties

Kies bewust voor kleinere hoeveelheden. Ik hoor heel vaak: “Ach, het is sinterklaas en een handje kan toch geen kwaad? Inderdaad, een handje pepernoten is prima, maar eet niet de hele zak leeg. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak is het bij dat ene handje gebleven? En hoeveel van die ene handjes heb je op verdeeld over de dag? Of de week?

Leer bewust genieten van je eten en denk aan de hoeveelheden die je neemt. Dit kan met een bakje chips, een handje nootjes of denk aan een stukje chocolade in plaats van die hele reep. Probeer bewuste keuzes te maken en eet het bewust op zodat je niet denkt: “hè, is het nou al op? Ik heb er niet echt wat van geproefd, nog maar een stukje dan”. Eet het met aandacht en geniet er van.
Het kan ook helpen om een kleiner bord te kiezen bij je avondeten, om zo niet teveel op te scheppen.

Met deze tips kan je lekker gezond genieten van dit mooie feest. Denk aan wat voor jou belangrijk is en hoe jij je wilt voelen aan het einde van de maand. En vind je het moeilijk om dit alleen te doen? Ik ben er voor je om je te helpen.

Fijne Sinterklaas! Groet, Marianne

Bron: BGN